HappyNews.ro

Titluri:
RSS
ESTI AICI: Home SOCIAL SOCIAL Dializa fara aparat: O inventie romaneasca premiata la Geneva

Dializa fara aparat: O inventie romaneasca premiata la Geneva

Scrie email Print PDF


In urma cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul "Sfantul Ioan" din Bucuresti, impreuna cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita, au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea.

"In aceasta metoda este folosit peritoneul ca membrana de dializa, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul", a declarat pentru MEDIAFAX, profesor doctor Alexandru Ciocalteu.

De fapt, interventia echipei medicale consta in a produce ''urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica.

Inventia medicilor roman, recompensata cu medalia de aur la Salonul International de Inventii Geneva 2010

"Nu am crezut ca aceasta inventie care ar reduce preturile de zece ori va astepta aproape un an sponsori pentru a incepe studiile. Poate ca inventie deranjeaza o afacere mondiala de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scaderea preturilor de zece ori. O inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit. Este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani", a spus profesorul Ciocalteu.


Potrivit acestuia, recent , un inginer roman, Florin Nuta, de la General Turbo SA, a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale. In echipa medicala constituita in acest scop, profesorul Alexandru Ciocalteu a cooptat un gastroenterolog, conferentiar doctor Ion Dina, doi chirurgi, Mircea Litescu si Rubin Munteanu, un urolog, Victor Cauni, si un specialist de la Catedra de Chirurgie a Facultatii de Medicina Veterinara, profesor doctor Alin Bartoi.

Ciocalteu: Experimentam dializa fara aparat, in locul caruia folosim chiar organismul uman

"Studiile efectuate anunta un eveniment in lumea medicala, deoarece s-a dovedit ca peritoneofiltrarea este o metoda viabila care permite nu numai scaderea costurilor acestui tratament, dar si o imbunatatire evidenta a calitatii vietii bolnavilor din dializa", a adaugat profesorul Ciocalteu.

In Romania exista aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica, iar costul terapiei acestor bolnavi - suportat de CNAS - depaseste o suta de milioane de euro pe an.

"Companiile ar avea de castigat daca ar accepta acest procedeu revolutionar pentru sanatate", a mai spus profesorul Ciocalteu.


 

 

 


Newer news items:
Older news items:

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează