HappyNews.ro

Titluri:
RSS
ESTI AICI: Home SOCIAL SOCIAL Vestea rapirii unui copil, raspandita in trei ore

Vestea rapirii unui copil, raspandita in trei ore

Scrie email Print PDF


Larisa Chelaru, Roxana Iakab, Andreea Simon  sau Elvira Ghioaca. Sunt numele unor copile devenite subiectele unor anchete care au ţinut primele pagini ale ziarelor în ultimii ani. În primele două cazuri, micuţele au fost găsite moarte, în ultimele două, investigaţiile sunt încă deschise. Deznodământul putea fi însă cu totul altul dacă în România ar fi existat la acea vreme o alertă de tip AMBER. Sistemul - funcţional în mai multe ţări - face ca autorităţile şi publicul larg să se mobilizeze pentru a împiedica planurile răpitorilor de copii. Televiziunile, presa scrisă, călătorii din trenuri sau din autobuze primesc imediat vestea răpirii minorului şi pot sări, dacă e cazul, în ajutorul poliţiştilor.

În momentul de faţă este pusă la punct o variantă românească a sistemului: Alertă răpire copil în România. Pentru început, timpul estimat pentru propagarea informaţiei prin toate canalele de informare posibile ar putea fi de maximum trei ore.

Statistică: 90% din cazuri sunt plecări voluntare

Coordonatorul proiectului "Alertă răpire copil" în România este şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Vasile Viorel. Acesta a explicat, ieri, că "răpirile de copii nu reprezintă un fenomen în România, însă autorităţile trebuie să fie pregătite pentru a gestiona eficient orice astfel de caz".

Sistemul, care va deveni operaţional de pe 20 mai, se va declanşa atât în cazurile de răpire, cât şi în situaţia în care viaţa unui copil dispărut poate fi în pericol din cauza stării de sănătate precare a acestuia.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, mecanismul "Alertă Răpire Copil" e conceput pentru situaţii excepţionale, ceea ce înseamnă că declanşarea sa se va face în situaţii când răpirea este certă. Asta şi pentru că în România, conform datelor rezultate dintr-un studiu realizat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în 90% din cazurile de dispariţii de copii e vorba de plecări voluntare ale acestora de acasă.

Mai mult, sistemul va face diferenţa dintre modul cum este investigat în prezent un caz de răpire şi cum va fi acesta abordat pe viitor. Concret, în cazul mecanismului de alertă există un angajament explicit şi asumat al partenerilor - peste 50 până în acest moment - de a difuza rapid alerta şi de a multiplica in formaţiile emise de autorităţi. Odată declanşată alerta, imaginea copilului răpit ori a răpitorului este transmisă în gări, autogări, aeroporturi, la televiziuni, la posturile de radio, în staţiile de metrou sau pe panouri electronice publicitare, astfel că şansele de a-l găsi în viaţă pe cel mic cresc.

Şi în prezent poliţia încearcă să transmită public semnalmente sau fotografii ale copiilor dispăruţi, însă şansele ca aceste fotografii să apară atât de rapid şi în atât de diverse medii sunt foarte mici. Iar pentru a pune în aplicare sistemul, iniţiatorii - Poliţia, Parchetul şi Centrul FOCUS - au obţinut o finanţare de aproape 240.000 de euro din partea Comisiei Europene. Principalii parteneri sunt mass-media, agenţii de publicitate stradală, asociaţia internet providerilor, ONG-uri, instituţii publice din domeniul transporturilor, semnatari ai Convenţiei naţionale de susţinere a proiectului.

Oricine se poate înscrie însă ca partener al proiectului, completând un formular on-line pe www.alertarapirecopil.ro.

240.000 de euro este suma obţinută din fonduri europene pentru derularea proiectului

FIECARE SECUNDĂ CONTEAZĂ

În SUA, 75% dintre copiii răpiţi au fost ucişi în primele trei ore

Sistemul AMBER Alert a fost înfiinţat în 1996. Numele a fost dat în memoria unei fetiţe de 9 ani, răpită pe 13 ianuarie 1996. Amber Hagerman a dispărut în timp ce se plimba pe bicicletă în Arlington (statul Texas). Un vecin, martor la răpire, a alertat poliţia şi pe fratele acesteia. Au fost anunţaţi apoi părinţii, care au alarmat mass-media şi FBI-ul. Toţi vecinii au sărit în ajutor şi au căutat fetiţa. Amber a fost găsită însă patru zile mai târziu de un bărbat care îşi plimba câinele. Copila era moartă într-un şanţ. Ucigaşul nu a fost descoperit nici până acum. Tot ce au aflat autorităţile a fost faptul că fata a fost victima unui violator.

Părinţii au conştientizat importanţa ajutorului pe care familiile aflate în astfel de situaţii îl pot avea când presa şi autorităţile acţionează în timp util. Mai ales că, cel puţin în SUA, s-a constatat că 75% dintre copiii răpiţi au fost ucişi în primele trei ore. Astfel, familia micuţei Amber a cerut ajutorul autorităţilor pentru a pune la punct un sistem de atenţionare eficient. În timp, modelul a fost preluat şi de alte ţări.

Sursa: evz.ro


Newer news items:
Older news items:

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează